Essie Fall 2015 Collection – Swatches & review

Press sample

Essie fall 2015

“taking center stage this season is iconic rock ’n’ roll royalty: the queen of the entourage, the unstoppable, impossibly stylish muse. the six new compelling shades of the fall 2015 collection capture the powerful allure of the ingénues of the rock era with intensely saturated hues.”

Essies höstkollektion är här! En kollektion bestående av sex lack inspirerade av 70-talet och rock ’n’ roll. Det låter lovande va? Dags för swatches!

 

Essie Color Binge – Essie Fall 2015
Essie Color Binge – Essie Fall 2015

Color Binge is a super bright orange-red. Is this crelly 70’s, rock n roll and fall? Oh yes, I say! The formula was perfect and easy to apply. It is a bit sheer though and I needed three coats to cover visible nail line and for full saturation of colour.

Color Binge är en färgsprakande orange-röd. Är det här crelly-lacket 70-tal, rock n roll och höst? Oh yes! Formulan var perfekt och mycket lättapplicerat. Något skirt dock och jag behövde tre lager för att täcka synlig nagellinje plus för att få färgen att verkligen poppa.

 

Essie Fall 2015 – Essie Bell Bottom Blues
Essie Fall 2015 – Essie Bell Bottom Blues2Essie Fall 2015 – Essie Bell Bottom Blues

Bell-Bottom Blues. Indigo blue with teal shimmer. It looks duochrome in the bottle, but you’ll be disappointed if you think it’s going to transfer on the nails. But I love it anyway. I need more blue (non duochrome) shimmers and this one is perfect! The coverage is great! I needed one coat for full opacity, but decided to go with two to increase the color.

Bell-Bottom Blues. Indigoblå med blågrönt skimmer. Det ser nästan duokromt ut i flaskan, så du kommer att bli besviken om du tror att det kommer att synas på naglarna. Men jag älskar det ändå. Jag behöver fler blåa (icke duokromlack) med skimmer och denna är perfekt! Täckningen var grym och jag behövde bara ett lager för full täckning. Valde dock att applicera två för att få mer djup i färgen.

 

Essie Fall 2015 – Essie In the LobbyEssie Fall 2015 – Essie In the Lobby2
Essie Fall 2015 – Essie In the Lobby

In the Lobby is the most beautiful burgundy cream/almost crelly. It looks darker on my nails than in the bottle, which is a little bit disappointing. But the formula was nice! After applying two coats, I saw that it was a little patchy. Not really noticeably, but I added another layer to make it even. So, this is three coats and no top coat. See how shiny it is?

In the Lobby är ett av de vackraste bordeaux-färgade creme/nästan crelly- lacken jag sett. Det ser mycket mörkare ut på naglarna än i flaskan, vilket är lite av en besvikelse. Men formulan var riktigt nice! Mycket lättarbetat lack. Efter att jag hade applicerat två lager såg jag att det fortfarande var något fläckigt. Inte så värst synbart (förutom på en close-up bild med bra belysning), men jag slängde på ett till lager för att vara säker. Så, detta är tre lager utan överlack. Ser ni hur glansigt det är?

 

Essie Fall 2015 – Essie With the Band
Essie Fall 2015 – Essie With the Band

With the Band. Classic deep brick red crème! It looks muted in the bottle, but something happened when I put it on my nails, like it come to live and become so vibrant and saturated. The formula was not the best, I can see in my notes that I wrote “thick and gloopy as F!” when I swatched it. No need to say more. This is two coats of this beautiful  and gloopy red.

Klassiskt djupt tegelstensrött lack. Det ser väldigt dovt ut i flaskan, men någonting hände när jag applicerade det på naglarna. Det kom till liv och blev så livfullt och mättat. Formulan var dock inte det bästa, jag kan se i mina anteckningar att jag skrev ”tjockt och segt as f*ck!” när jag swatchade det. På bilden ser ni två lager av detta otroligt fina men sega röda.

 

Essie Frock 'n Roll – Essie Fall 2015Essie Frock 'n Roll – Essie Fall 20152
Essie Frock ’n Roll – Essie Fall 2015

Frock ’N Roll is a espresso- aubergine with glass-fleck shimmer.  I love this one so much! It’s a unique polish and I have nothing like this in my collection. And the formula? It was fantastic! Super easy to work with and almost an One Coat Wonder! But I wanted to go for full saturation and get more shimmer on my nails, so this is two coats and top coat.

Frock ’N Roll är ett djupt espresso-äggplantsfärgat lack med stora flingskimmer. Jag älskar detta så mycket! Det är ett ganska unikt lack och jag har faktiskt ingenting liknande i min samling. Och formulan? Fantastisk! Superlätt att lacka med och det behövdes nästan bara ett lager för full täckning. Men jag ville vara säker på att jag fick full täckning och mer skimmer, så detta är två lager och överlack.

 

Essie Leggy Legend –Essie Fall 2015
Essie Leggy Legend –Essie Fall 2015

 
Leggy Legend is a molten bronze. It’s like a stunning mix of copper, bronze and gold. Have I died and come to heaven? I can’t handle this much beauty in one bottle! And I don’t even like golden polishes that much. I can’t explain, but it’s something with it that makes me feel luxury and Beyonce-ish. Haha! The formula was great – easy to apply, floated out nicely and you need one thick or two thin coats for full opacity.

Sist men inte minst – Leggy Legend som ser ut som smält brons. Lacket består av en otroligt fin mix av koppar, brons och guld. Har jag dött och kommit till himlen? Jag kan seriöst inte hantera så här mycket fint på en gång. Och ändå är jag en sån person som i normala fall inte ens gillar guldlack speciellt mycket. Jag kan inte förklara, men det är något med det som får mig att känna mig lite finare, lyxig och typ Beyonce-ish. Haha! Formulan var grymt bra – lättapplicerat, flöt ut fint och du behöver antingen ett lite tjockare lager eller två tunna för full täckning.

 

And there you have the entire collection!
My top picks are: Leggy Legend, Frock ’N Roll and Bell Bottom Blues. What are your favorites?

Och där har ni hela kollektionen!
Mina favoriter är Leggy Legend, Frock ’N Roll och Bell Bottom Blues. Vilka är dina?
Dessa kostar ca 129:-/st och finns i butik fr.o.m. vecka 36.

 


Photographs by Cecilia/TemperaniNails © temperaninails.com
All material in this blog post is protected by copyright, meaning it’s prohibited to sell, copy or publish any of my pictures or text without my permission. If you want to use material from my blog, please contact me at cecilia@temperaninails.com.

One thought on “Essie Fall 2015 Collection – Swatches & review

  1. Love this! The contrast looks amiazng and a very creative way of using the stamp. I’ve just discovered you have a nail blog . . . after years of reading your papercraft blog. I was thinking how cool this would be in shades of taupe kind of like wheel tracks!

Leave a Comment